Om NFO

Norsk Skogkatt - Norges nasjonalrase

Ikke vet vi hvor lenge den har ferdes i de norske skoger. Ikke vet vi når den først nærmet seg mennenskene og vandret med de gamle stammene. Men vi vet at den har tilpasset seg de barske klimatiske forholdene lengst nord i Europa. Som en vakker "mini-gaupe" er den selve trollkatten i den norske fauna. For mange nordmenn er den eventyrkatten vi støter på under våre vandringer i den frie natur. Stolt, javel - og med mye vilt i seg, men ikke aggressiv og slett ikke uvillig til å la oss ta nærkontakt av triveligste grad.

Blikket er årvåkent, og har nok ennå noe av villskapen i seg. På vakt, ser alt. Det trekantede hodet med den rette profilen og de elegante ørene med lange gaupetufser passer så fantastisk sammen med gamle, skjeggete grantrær og mosegrodde furustammer. Kroppen, smidig, muskuløs, parat til å møte enhver utfordring som kommer i dens vei. Smekre ben og sterke lår, krefter til å løpe raskt avsted og klatre til himmels i de høyeste trær. Busket hale som vaier triumferende over alt og alle. Også pelsen da, i to lag, tykk, varm og imponerende når den er på sitt fyldigste.

Underpelsen er dekket av en lang, glatt, hengende overpels som nærmest kan sammenlignes med et beskyttende skjold. Den hindrer væte i å trenge ned i underpels og hud. Derfor klarer katten seg utmerket når det styrtregner, snør og blåser - eller når gradestokken kryper ned mot både 30 og 40 kalde grader. Et fantastisk naturdyr som vi forlengst har anerkjent som Norges nasjonalkatt og som den renrasede Norske Skogkatten.

 

Så hva er egentlig en Norsk Skogkatt - hvordan skal den se ut?

Type:
Stor og kraftig bygget, med lang kropp. Høybent, bakbena skal være høyere enn forbena. Kraftig benstamme.

Hode:
Trekantet, hvor alle sider er like lange. Lang, rett profil uten brudd i linjen. Fast, sterk hake.

Øyne:
Store, våkne og svakt skrånende. Viltblikk. Alle farger er tillatt, uansett pelsfarge.

Ører:
Høye og åpne, mend god bredde ved ørets basis. Høyt satt, så linjen på ørene skal følge linjen på hodet ned til haken. Med lange hår ut av ørene, og gjerne også gaupetufser på toppen.

Pels: Semilang, med ullaktig underpels dekket av en galtt, vannavstøtende overpels. Overpelsen skal dekke ryggen og sidene. En fullpelset skogkatt har skjortebryst, krave og nikkers.

Farge:
Alle farger er tillatt, inkludert alle farger med hvitt. Unntaket er siamfarger; sjokolade og lilla. Alle mengder hvitt er tillatt: For eksempel hvitt på poter, bryst, mage, bliss, medaljong osv.

Halen: Lang og buskete. Skal rekke minst til skulderbladene, helst til nakken.

 

Norsk Skogkatt ble godkjent som rase i 1977.

Norsk Skogkattring (NSR) er rasens egen interesseorganisasjon. NSR forvalter Norges nasjonalkatterase på vegne av Landbruks- og matdepartementet.

Hvert år arrangerer NSR et skogkattmesterskap, en utstilling bare for skogkatter.